EU o varnosti kot prioriteti

Evropski komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je pred dnevi v govoru na konferenci Infosecurity v Londonu pozvala k večjim vlaganjem v varnostne tehnologije, obenem pa napovedala tudi več preglednosti na trgu izdelkov, povezanih z varnostjo. 25.4.2012

   Neelie Kroes

 Neelie Kroes

EU se namreč pripravlja na vojno proti hekerjem, za boljše varnostne ukrepe pa je po mnenju uradnikov nujno najprej doseči večjo odzivnost trga. Drugi bistven ukrep je po mnenju Kroesove uporabnikom omogočiti, da se čim učinkoviteje zaščitijo sami, poleg tega pa bi ozaveščanje o možnostih take zaščite povečalo tudi povpraševanje po tovrstnih izdelkih.

Vse to naj bi opredeljevala prihajajoča Evropska strategija za spletno varnost, za katero smo prvič slišali pred kakšnim mesecem dni in o kateri naj bi bilo več znanega že v tretjem kvartalu letošnjega leta. Strategija naj bi državam članicam nalagala jamčenje minimalnih varnostnih standardov, ustanovitev posebnih organov in osrednji nadzor nad javno dostopnimi podatki. Poleg tega bi bile po novem vse organizacije, ki razpolagajo s tvegano informacijsko infrastrukturo, zavezane poročanju o varnostnih incidentih, kar zdaj velja le za telekomunikacijska podjetja. Poslej bi to veljalo tudi za družbe, ki  delujejo na področju energetike, vodooskrbe, finančnih storitev ali transporta.

Kroesova je ob koncu šestminutnega nastopa poseben poudarek namenila mednarodnemu sodelovanju in gradnji sodobnih omrežij, njihovemu upravljanju ter sodelovanju z zasebnimi podjetji, vse to naj bi namreč po njenem mnenju dolgoročno izboljšalo varnost na IT-področju.

‹ nazaj

Komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje morate biti prijavljeni

RSS feed

Novice

Arhiv novic ›

Koledar dogodkov

Več dogodkov ›