Podjetja sprijaznjena z BYOD

Cisco je izvedel raziskavo med 600 podjetji in ugotovil, da je v kar 95 odstotkih od njih dopuščeno zaposlenim uporabljati lastne mobilne naprave.  22.5.2012

Med druge pomembnejše ugotovitve raziskave sodi še podatek, da kar 76 odstotkov menedžerjev razume pojav IT-potrošništva (consumeristaion) kot pozitiven za poslovanje podjetja, saj so zaposleni bolj zadovoljni z delovnimi razmerami in zato bolj produktivni.

Raziskava je poskušala pojav ovrednotiti tudi v denarju, z oceno, da trend Bring Your Own Device (BYOD) podjetju prinese med 300 in 1300 ameriškimi dolarji prihranka na leto, odvisno od delovnega mesta.

Joseph Bradley, direktor Ciscove skupine Internet business solutions, je izsledke raziskave pospremil z besedami, da je pojav BYOD resen izziv, ki pa se je trdno zasidral v poslovnih okoljih, zato je zdaj treba najti načine, kako izkoristiti njegovo dodano vrednost. Kljub temu pa brez stroškov ne bo šlo. Sodeč po raziskavi, bodo podjetja v letu 2014 namenila kar petino vseh IT-sredstev za projekte, povezane z mobilnostjo.

Analitsko podjetje IDC ocenjuje, da Ciscova raziskava kaže, da je 95 odstotkov podjetij na tak ali drugačen način dopustilo uporabo domačih naprav v poslovnih omrežjih, kljub temu pa jih za zdaj precej manjši delež (41 odstotkov) sme dostopati do poslovnih aplikacij znotraj podjetja.

Pojav BYOD pa je obenem povzročil razmah ponudnikov rešitev MDM (Mobile device management), ki naj bi IT-oddelkom v podjetjih pomagale pri upravljanju naprav z različnimi operacijskimi sistemi in določanju njihovih pravic pri dostopanju do poslovnih virov. Kot ocenjujejo pri Gartnerju, je trenutno med 50 in 100 ponudnikov MDM, ki so po analizah IDC leta 2010 zbrali »le« okoli 300 milijonov dolarjev prihodkov, ta številka pa naj bi že leta 2015 dosegla 1,2 milijarde.

‹ nazaj

Komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje morate biti prijavljeni

RSS feed

Novice

Arhiv novic ›

Koledar dogodkov

Več dogodkov ›